Ирански удари, нанесени вчера по обекти в Ирак и Сирия, както

...
Ирански удари, нанесени вчера по обекти в Ирак и Сирия, както
Коментари Харесай

Иранските нападения повишават риска от ескалация на и без това опасната ситуация в Близкия изток

Ирански удари, нанесени през вчерашния ден по обекти в Ирак и Сирия, както и нестихващото напрежение в Червено море през днешния ден са измежду главните тематики в западния щемпел, обобщава Българска телеграфна агенция.

В. " Ню Йорк таймс " се стопира по-подробно върху въздушната офанзива на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР) против " антиирански терористични групировки " в Северен Ирак. 

В изказване на КГИР се показва, че задачата на въздушния удар по цели в Ербил е била " разрушаването на шпионски щабове и обекти, употребявани от антиирански терористични групировки " за обмисляне на атентатите в иранския град Керман, при които този месец бяха убити 86 души, взели участие във възпоменателна гала в памет на военачалник Касем Солеймани, напомня " Ню Йорк таймс ".  

Иранските набези ускориха напрежението в Близкия изток и покачиха риска от ескалация на така и така рисковата обстановка, разяснява изданието.

Първоначално някои ирански водачи упрекнаха Израел за атентатите, осъществени по време на възпоменателната гала на гроба на Солеймани, макар че отговорност тогава пое " Ислямска страна ". Но в друго изказване на КГИР, публикувано през вчерашния ден, иранските елитни елементи още веднъж упрекнаха Израел, като показаха, че в Ербил е ситуиран щаб на израелската разследваща работа Мосад. Тел Авив не е коментирал изказванията на Техеран, показва " Ню Йорк таймс ".  

Атентатите на гроба на Солеймани и последвалото нападение против ирански полицейски участък са знак за уязвимостта на Иран от навлизане на екстремистки групировки макар големия потенциал на разследващата работа и полицията в тази страна, разяснява американският вестник.

Преките набези на КГИР не са нещо ново, само че са доста по-редки от офанзивите, осъществявани от иранските проксита. От началото на войната в линията Газа през октомври въоръжени групировки, свързани с Техеран, са направили минимум 130 набези против американски обекти в Ирак и Сирия. 

Вчерашните въздушни удари против цели в Ербил бяха нанесени в миг, в който ирански проксита нападат американски военни бази и обекти в Ирак и Сирия, а йеменските бунтовници хуси не стопират да атакуват търговски плавателни съдове в Червено море. Хусите настояват, че дейностите им са в символ на взаимност с палестинците в Газа, обобщава " Ню Йорк таймс ".  

В днешния си брой в. " Вашингтон пост "  предупреждава, че хусите са почнали да уголемяват зоната на нападенията си оттатък Червено море в посока на Аденския залив, който води към Арабско море и Индийския океан.

" Това заплашва морския метод към Джибути, комерсиалната врата за 120-милионната Етиопия ", написа вестникът. 

Според Ами Даниел, основен изпълнителен шеф на основаната във Англия компания за морско разузнаване " Уиндуърд ", три месеца след началото на войната в Газа рисковата морска зона към този момент се простира на стотици километри оттатък първичната гореща точка в Червено море. Това подлага военноморските сили, които пазят международната търговия, под огромно напрежение, защото би трябвало да охраняват доста по-широк периметър.

Даниел предвижда, че Суецкият канал, през който минават 10-15% от международната търговия с нефт, може бъде затворен за интернационалното мореплаване. Изпращането на транспортен съд през Суецкия канал в този момент ще коства от 3 до 5 млн. $, като ще има увеличение на застрахователните такси и на разноските по сигурността и отбраната на екипажите. Пренасочването на кораб от същия вид към южноафриканския нос Добра вяра, което удължава пътуването от Азия със седем до девет дни, може да коства единствено 2 млн. $, сподели Даниел.

Сп. " Тайм " се стопира на нова мярка, която се възнамерява против хусите. Изданието написа, базирайки се на трима източници, поискали анонимност, че американското държавно управление има намерение да включи йеменските бунтовници в листата с терористични организации.

Малко откакто Джо Байдън стъпи в служба като президент при започване на 2021 година, държавният секретар Антъни Блинкън извади хусите от листата на задграничните терористични организации, защото Вашингтон се опитваше да улесни вноса на храни и филантропична помощ в Йемен, напомня " Тайм ".

Йемен е най-бедната страна в арабския свят. Дългогодишната революция и неприятното ръководство предходната година изложиха 24 милиона йеменци на риск от апетит и заболявания, а към 14 милиона, сочат данни Организация на обединените нации, представени от изданието. Около две трети от йеменците живеят на територия, следена от хусите, а 90% от храните в страната са внасяни от чужбина.

В. " Ню Йорк таймс " добавя, базирайки се на собствен източник, поискал анонимност, че въпроса на повторното налагане на наказания против Йемен ще бъде разискван в средата на идващия месец. Йеменските бунтовници могат да бъдат квалифицирани като " световна терористична формация със особено означение ", като наред с другите наказания ще бъде блокиран и достъпът им до международната финансова система. Въпросното определение води до по-тежки последици от квалификацията " задгранична терористична организация ", която държавното управление на Тръмп наложи по отношение на хусите в последните дни от мандата си, отбелязва американският вестник. 

Ако бъдат квалифицирани като " световна терористична формация със особено означение ", това доста ще улесни преследването на лица, които умишлено им дават пари, разнообразни артикули, вземат участие в образованието на техни бойци или им оказват друга " материална поддръжка ", разяснява " Ню Йорк таймс ". Хуманитарни организации обаче предизвестяват, че този ход може да усложни даването на помощи за цивилното население.

" Подобна подготовка ще увеличи още повече нивото на неустановеност и опасност за йеменците, които към момента претърпяват една от най-големите филантропични рецесии в света ", сподели пред сп. " Тайм " Скот Пол, помощник-директор на " Оксфам Америка ".

" Правителството на Байдън си играе с огъня и ние призоваваме неотложно да избегне налагането на въпросната квалификации и да даде приоритет на живота на йеменския народ ", добави Пол. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР